16 Eylül 2009 Çarşamba

Google'dan Büyük Atılım : Google Fast Flip




Günümüzün en popüler arama motoru olmasının yanında, kullanıcılarına sağladığı diğer hizmetleriyle de bilişim sektörünün lider şirketleri arasında olan Google, ticari zeka kokan ve çok da işlevsel olan yepyeni bir hizmeti daha kullanıcılarına sunmayı planlıyor, adı Google Fast Flip...Geliştirilmesi devam etmekte olan bu hizmete buradan erişebilirsiniz.


Bildiğiniz gibi Google, Google News adı verilen hizmetiyle gazete okuyucularına internetten de gazetelere ulaşabilme alternatifini sunuyordu.ABD'de bazı gazeteler ise, bu hafta içinde bazı yerel medya organlarından da takip edebildiğimiz üzere, küresel ekonomik kriz nedeniyle istedikleri tiraja ulaşamadıkları ve bu yüzden de reklamlardan istedikleri geliri yakalayamadıklarından şikayet ettikleri bu dönemde, Google News'i, okuyucularını gazetelerinin sitelerine yönlendirdiği ve kendilerine de bunun için hiçbir ödeme yapmadığı için şiddetle eleştiriyordu...Google'ın resmi blogundan takip ettiğim üzere yenilikçi Google bu eleştirileri dikkate almış ve bir süredir bahsettiğim bu yeni projenin üzerinde çalışmaktalar.



Peki nedir bu Google Fast Flip? Öncelikle, Google bu projeden kamuoyuna nasıl bahsetmiş onu anlatmak istiyorum.Günümüzde internetten online gazete okumanın bazı zorlukları olduğunu ve bunlardan birinin de websitelerde istenilen makaleye ya da içeriğe ulaşmanın çok zaman alması olduğunu belirtmişler.Örneğin zengin içerik içeren sayfaların yüklenmesinin 10 saniyeye kadar sürebildiğini söylüyorlar.Görüntülenmek istenen içeriğin anasayfada yer almadığını ve ekstra yönlendirmelerin de gerekebileceğini düşünürsek aranılan makaleye ulaşma süresinin daha da artacağını kestirebiliriz.Oysa okuyucu,ulaşmak istediği makaleye ya da içeriğe erişmek için bu kadar süre sayfanın yüklenmesini beklemektense,doğrudan sadece ilgili içeriğe yönelmek ister.

Google'ın bu son hizmeti tam da bunu karşılıyor.Bu bağlamda, Google Fast Flip kullanarak okumak istediğimiz haberi anahtar kelimeleri ile arattığımızda gazetelerin internet sitelerinden güncel "sonuç" sayfalarının resimleri başka bir deyişle ekran görüntüsü(screenshot) karşımıza geliyor. Bunlar birer png uzantılı grafik dosyası olduğu için kolayca açılıyor.Herhangi bir sonuca tıkladıktan sonra sonuçlar arasında bir önceki ve bir sonraki sonuç grafiğe kolayca geçiş yapmak (flipping) mümkün.Bu özellik sayesinde tabiri caizse istediğimiz konuyla ilgili sonuçlardan oluşan sanal, karma gazetemizin sayfalarını kolayca çevirebilmiz mümkün.

Örneğin bugünün gazetelerinde yer alan dünkü Beşiktaş - Manchester United maçının haberlerini "besiktas manchester united" anahtar sözcükleriyle arattığımızda aşağıdaki gibi sonuçlar çıkmakta.(Not: Aynı anahtar sözcüklerle ilerleyen günlerde arama yaptığınızda farklı sonuçlarla karşılabilirsiniz :) )




Bu aramamızda sadece iki sonuç bulundu bunlar arasında geçişleri aşağıdaki resimlerdeki gibi kolayca yapabiliyoruz. Daha çok sonuçlu haberlerde çok daha kullanışlı bir özellik olduğunu göreceksiniz.








 






Bir sonuç grafiği incelerken sonuç resim üzerine tıklanıldığı zaman kaynak internet sayfasına erişim yapılıyor ve haberin devamına erişim sağlanıyor.Tabi bu aşamada artık sayfanın yüklenmesini beklemek gerekiyor, ancak bu aşamaya kadarki sağlanan hızlılıktı asıl önemli olan.İstediği içeriğe Google Fast Flip sayesinde hızlıca ulaşan okuyucuların burdaki reklamlardan, gelir problemleri yaşayan gazetelere sağlayacağı gelir medya sektörü için çok büyük önem arz etmekte.

Sonuçlar anlaşmalı saygın gazete ve dergilerin websitelerinden alınıyor.Google Fast Clip isterseniz beğendiğiniz sonuçları arkadaşlarınızla sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmanıza da olanak sunuyor.Tüm bunlar internetten gazete okumayı çok daha kolay ve keyifli yapıyor. Yakın zamanda internetten gazete okumak klasik gazete okumaktan çok daha popüler ve tercih edilir olacakmış gibi gözüküyor.

Basında Google'dan haber okumanın artık paralı olacağı söyleniyordu.Ancak Google'ın bu bildiriminden anladığım kadarıyla böyle birşey olmayacak. Nasıl mı? Google Fast Flip'de sadece Google ile partner olan gazetelerin sonuçları gösterilecek.Ve bu partnerlerin de bu uygulamadan yönlendirilerek gelen ziyaretçilerden elde edilen gelirleri Google ile paylaşması öngörülüyor.Şu anki anlaşmalı partnerler arasında New York Times, the Atlantic, the Washington Post, Salon, Fast Company, ProPublica ve Newsweek gibi saygın gazete ve dergiler bulunuyor.

Google'a göre bu hizmet, gazete ve dergilere içeriklerini ulaştırabilecekleri yeni okuyucular elde etme fırsatı veriyor.Ve aynı zamanda Google'ın "makalelerin daha hızlı okunabilmesi demek, onların daha fazla okunabilmesi ve bunun da yayımcılara daha çok reklam geliri sağlaması demektir" teorisini de test ediyor.

Günümüzde yayımcılık sektörünün pekçok zorlukla karşılaşmakta olduğundan bahseden Google, bu sorunu çözmek için ellerinde bir sihirli değnek olmadığını ancak, okuyucuları daha fazla haber okumaya teşvik etmenin çözümün önemli bir parçası olacağını dile getiriyor.Google Fast Flip hizmetinin bu bağlamda bir çözüm olabileceğini vurgulayan Google, yakın gelecekte bu sorunu çözmeye yönelik başka fikirlerin de arayışları içerisinde oldukları belirtmiş.

Uygulamanın aynı zamanda Android işletim sistemli telefonlar ve iPhone için, "tactile page flipping" yani dokunmatik sayfa çevirme özelliğine sahip mobil versiyonunun da geliştirildiğini bildirmiş Google.

Eğer halen geliştirimine devam edilen bu hizmetin daha iyi olması için tavsiyeleriniz , farklı fikirleriniz varsa Google bu önerilerinizi buradan kabul etmekte.

Kişisel görüşüm Google'ın bu projeyle çok başarılı bir hamle yaparak gazetelere hatta tüm medyaya muhteşem bir çalım attığı yönünde.Nasıl mı?

*Google bu hizmet için kulanıcılardan ekstra ücret talep etmeyecek gibi görünüyor. Böylece hala daha fazla insana hitap ediyor olacak.

*Google kendisini eleştiren gazete ve dergilere onların talep ettiği gibi para ödemeyecek.Aksine, yayımcıların, Google'dan yönlendirilmiş ziyaretçilerden elde edilen reklam gelirlerini kendileriyle paylaşmalarını da öngörüyorlar(Bu hizmetten dolayı onların online tirajlarını arttırdıkları için bir hizmet bedeli olarak)

*Google bu hizmetinde sonuçlarda sadece partner yayımcıların kaynaklarına yer vereceği için diğer yayımcıların da kendine katılmalarını kamçılayacak ve daha fazla gelir elde edecek(Diğer yayımcılar da rekabet gereği böyle popüler bir hizmette yer almak isteyecektir).



Ne diyelim...Bu olayı da bir şekilde kendi lehlerine çevirmeyi başarmışlar :) Tebrik etmek gerek Google'ı.Belki başka bir yazımda da Google'ın sunmakta olduğu diğer hizmetlerinden de bahsederim.Umarım böyle güzel hizmetlerine devam ederler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Web Analytics Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Software Blogs - BlogCatalog Blog Directory