13 Eylül 2009 Pazar

tiny url - url kısaltmacası










Günümüzde facebook,twitter gibi paylaşım sitelerinin kullanımı oldukça yaygınlaşmakta..Bu sitelerde üyeler arkadaşlarıyla bir bağlantı paylaşmak istediği zaman artık doğrudan bağlantının url sini vermek yerine onu kısaltarak paylaşmayı tercih ediyor.Peki neden?

Çünkü;

1- Böylesi çok daha sade ve kullanışlı oluyor,
2- Web adreslerini spam botlarından koruyor,
3- Hem de bu sitelerdeki karakter sınırlamalarını aşmamak için kullanılıyor.

Bu bağlamda nette kullanımı tamamen ücretsiz olan pek çok yerli yabancı url kısaltıcı mevcut.Bu yazımda sizlere birkaç url kısaltıcı servisten bahsedeceğim.

1- Bunlardan ilki http://tinyarro.ws/ . Bu servisle url niz isterseniz otomatik olarak kısaltılabildiği gibi, kendi istediğiniz şekilde de kısaltılabilmekte. Örneğin servisi kişisel websitem için kullandığımda;

orijinal url : http://seyfullahdemir.blogspot.com
rasgele kısaltılmış url :  http://tinyurl.com/qpwpdu
ve istediğim şekilde kısaltılmış url :  www.➡.ws/safesoft  şeklinde oluşabilmektedir.

2- Bir diğer url kısaltıcı servis ise popülerliği giderek artan http://bit.ly/ . Bu servisle url yi kısaltıp aynı anda twitter veya facebook' da paylaşıp,url lerinizin kaç kez tıklandığını izleyebiliyorsunuz.Bununla birlikte diğer kullanıcılara ait kısa urlleri de takip edebiliyorsunuz.


 



3- Paylaşmak istediğim son servis ise yerli ve açık kaynak kodlu bir url kısaltıcı olan http://kissa.be/ . Diğer servislerden farkı web adreslerinin yanında e-posta ve yazı da kısaltabiliyor olması.Ayrıca servisin firefox eklentisi de mevcutmuş.e-posta adreslerini de kısaltabilme özelliği sayesinde e-posta adreslerini spam botlarından koruma amaçlı olarak da kullanabilmektedir. İlgilenenler projenin kaynak koduna buradan erişebilirler.

2 yorum:

  1. Ben de Twitter sayesinde keşfettim, kısa url'yi seviyorum güzel :)

    YanıtlaSil
  2. Yorumun için teşekkürler =)Ben de senin blog arşivini okuyodum oldukça güzel ve faydalı yazıların var.Bundan sonra takipçinim =)Blogunun daha fazla insana ulaşabilmesi için "Takip Ettiklerim" kısmında senin bloguna da yer verdim.Bunu izinsiz yaptım ama umarım bir sakıncası yoktur senin için =)

    YanıtlaSil

 
Web Analytics Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Software Blogs - BlogCatalog Blog Directory